8 niet te missen tips voor gebruikers van iOS 15

Veel mensen genieten al van de belangrijkste nieuwe functies van iOS 15 op iPhone, zoals de nieuwe functies van de Focus-modus en de opnieuw ontworpen Safari.

Er zijn echter functies die maar weinig gebruikers kennen en die het gebruik van de smartphone nog kunnen verbeteren. In dit artikel hebben we een lijst gemaakt van de belangrijkste tips en nieuwtjes van Apple’s nieuwe besturingssysteem. Kijk hier eens naar!

1. Beheer van meldingen

Een van de belangrijkste nieuwe functies is het nieuwe beheer van waarschuwingsberichten. Hiermee kunnen niet zo dringende meldingen worden aangepast om op een specifiek tijdstip te verschijnen, georganiseerd in het vergrendelscherm.

Deze functie is uiterst nuttig om je te helpen je te concentreren op jouw dagelijkse routine en te voorkomen dat jouw mobiele telefoon je voortdurend onderbreekt voor wat marketing of nieuws dat je later zou kunnen zien.

Een app die politiek nieuws brengt, kan bijvoorbeeld elk uur geplande meldingen versturen. Je kunt het zo instellen dat deze meldingen aan het eind van de dag op een gewenst tijdstip georganiseerd in het meldingenoverzicht verschijnen.

2. De functies van de scherpstelmodus gebruiken

Het veranderen van de manier waarop de gebruiker omgaat met meldingen via de Focus-modus is ook een van de grote nieuwe functies van iOS 15. Een nieuw menu met aangepaste en meer complete opties is nu beschikbaar.

Deze functies maken het mogelijk verschillende statussen in te stellen om te bepalen hoe het systeem meldingen afhandelt als de gebruiker aan het rijden, aan het werk of in rust is.

In de slaapstand, bijvoorbeeld, worden alle geluids- en trilalarmen uitgeschakeld en verschijnen er geen meldingen op het scherm. Alles is geïntegreerd met iMessage, zodat je familie weet dat je slaapt en niet gestoord wilt worden.

3. Portretmodus gebruiken in FaceTime en apps van derden

FaceTime heeft verschillende verbeteringen ingevoerd om gesprekken nog meeslepender en effectiever te maken, en heeft systeemfuncties overgenomen.

Een daarvan is de wazige achtergrond in de portretmodus tijdens een videogesprek, die afleiding voorkomt en de uitzending op jou concentreert.

4. Activeer stemisolatie

iOS 15 heeft een functie genaamd Voice Isolation waarmee je achtergrondgeluiden kunt overstemmen en je kunt concentreren op de stem van de beller.

Zelfs in lawaaierige openbare omgevingen zal de microfoon alleen zoeken naar de persoon die zich het dichtst bij de microfoon van het toestel bevindt, waardoor de kwaliteit van het gesprek kan worden verbeterd.

5. Stuur FaceTime-ontmoeting links

Een andere belangrijke nieuwe functie is de link naar een FaceTime-gesprek: deze kan naar iedereen worden gestuurd en is toegankelijk vanaf andere apparaten, waaronder Android- en Windows-apparaten (beide via de browser).

6. Films en series kijken met andere mensen via SharePlay

SharePlay is een van de meest verrassende nieuwe functies van iOS 15 voor FaceTime. Hiermee kunt je films en series bekijken en het scherm van jouw iPhone in realtime delen met vrienden en familie.

7. Selecteer de tekst in afbeeldingen met Live Text

Nu herkent het AI-systeem in iOS 15 tekst in foto’s die zijn gemaakt met de iPhone-camera, in afbeeldingen uit Safari of in de fotobibliotheek van de Foto’s-app.

Gebruik de functie vaak om zeer lange tekst in foto’s te kopiëren, of om een passage uit een boek te vertalen waarvan je niet zeker bent wat het betekent. Je kunt ook het nummer van een reclamebord opvangen en direct bellen.

8. Een losgekoppelde iPhone opsporen

Gebruikers die in het bezit zijn van een iPhone 11 of hoger hebben een uitstekende nieuwe functie in iOS 15: de mogelijkheid om het losgekoppelde apparaat te lokaliseren. De functie geeft een deadline van 24 uur om gevonden te worden via de Zoek app.