Near Field Communication, wat is dat precies en wat kun je ermee? Die twee vragen komen hier aan bod. We zullen zien dat NFC veel toepassingen heeft.

Kenmerken

Met NFC kan er tussen twee apparaten gegevens worden uitgewisseld. Daarbij hoeft er geen contact daartussen te worden gemaakt. De afstand ertussen moet wel klein zin om gegevensuitwisseling met NFC mogelijk te maken, zo heb je bijvoorbeeld al NFC visitekaartjes. Een van de apparaten zoekt continue naar een apparaat dat in de beurt komt en NFC ingebouwd heeft. Dat laatste heeft de vorm een chip, die in een zogenoemde NFC-tag is ingebouwd. NFC-tag kan een passief apparaat zijn, zoals een betaalkaart. Dus zonder eigen voeding. De energie wordt dan verkregen van het zendende apparaat door middel van inductie. Een NFC-tag kan daarom tamelijk klein zijn. De maximale afstand om NFC mogelijk te maken, is zo’n 10 centimeter. Bij andere draadloze communicatietechnieken als wifi en bluetooth is die maximale afstand veel groter. Maar dan wordt beveiliging veel belangrijker. Bij NFC is het heel moeilijk om een verbinding af te luisteren. Dat wil niet zeggen dat er geen versleuteling van de gegevens plaatsvindt. De korte afstand om gegevensuitwisseling mogelijk te maken en het feit dat slechts aan een kant een apparaat met eigen voeding nodig is, kenmerken NFC.

Toepassingen van NFC

We noemden al dat een NFC-tag een betaalkaart kan zijn en een plastic visitekaartje. In de winkel waar je enige inkopen hebt gedaan, staat een apparaat dat met betaalkaarten kan communiceren. In dit geval is dat om de houder van de pas te identificeren, het te betalen bedrag door te sturen en een autorisatie te krijgen. Dat betekent dat je je betaalpas niet meer in een apparaat hoeft te steken. NFC heeft ook als voordeel dat je met een smartphone kunt betalen. Omdat een smartphone een eigen voeding heeft, kan die ook een actieve rol aannemen. Dat betekent dat die probeert om NFC-tags te lokaliseren voor de uitwisseling van gegevens. Vanwege die twee mogelijkheden, passief en actief, kunnen apps voor allerlei doeleinden gebruikmaken van dezelfde NFC-chip die in een smartphone zit. We noemden al in de vorige paragraaf het feit dat een NFC-tag relatief klein kan zijn. Zo’n tag kan bijvoorbeeld ook de vorm van een sleutelhanger of polsbandje hebben. In die vorm is die handig voor toegangscontrole. Sloten waarbij handmatig een pincode dient te worden ingevoerd, behoren zo tot het tijd. Ook dieren kunnen met een NFC-tag worden uitgerust, zoals koeien. Dan kan je met een smartphone met NFC en een daarvoor ontwikkelde app snel zien met welke koe je te maken hebt. De relatie tussen koe melkproductie is in zo’n geval gemakkelijk te registeren. In het openbaar vervoer kan de NFC-tag abonnementsgegevens bevatten