Youtube heeft de Youtube Creator Awards in het leven geroepen om prestaties in het behalen van abonnees te vieren. Deze prijzen worden Youtube Play knoppen of Youtube-plaquettes genoemd. Dit is voor Youtube een manier om de populairste kanalen te erkennen. Alhoewel de prijzen dus gebaseerd zijn op het behalen van een aantal abonnees, ligt de uiteindelijke beslissing bij Youtube.

Wat zijn de verschillende niveaus van de Youtube Play-button en hoe bereik je deze?

Er zijn vier niveaus voor de Youtube play-button’s.

 • Youtube Zilver Play-button: Deze button wordt behaald wanneer er 100.000 abonnees zijn behaald;
 • Youtube Goud Play-button; Deze button wordt behaald wanneer er 1 miljoen abonnees zijn behaald;
 • Youtube Diamand Play-button: Deze button wordt behaald wanneer er 10 miljoen abonnees zijn behaald;
 • Een aangepaste Youtube Play-button: Deze button wordt behaald wanneer er 50 miljoen abonnees zijn behaald;

Wanneer werden de eerste play-buttons uitgedeeld?

De eerste zilveren- en gouden play-buttons werden op de eerste videoconferentie (VidCon) gepresenteerd. Dit event was in 2012. Pas veel later, in 2015, verscheen de diamanten play-button. Deze werd ontvangen door de Zweedse Youtuber Felix Chelberg, die beter bekend staat als PewDiePie. Hij was dan ook de eerste Youtuber die de 50 miljoen abonnees bereikte en dan ook de belangrijkste play-button ontving. In 2019 verscheen het eerste youtube-account die de 100 miljoen abonnees behaalde, dit was het T-Series account. Hier is echter nog geen speciale Youtube Play-button voor.

Hoe krijg je de verschillende play-buttons?

 • De zilveren Play-button: Om de eerste button te krijgen moet je de 100.000 abonnees behaald hebben. Wanneer deze mijlpaal behaald is, krijgt de kanaaleigenaar als beloning deze button.
 • De gouden Play-button: Een grotere prestatie is de gouden play-button. Deze wordt behaald wanneer er 1 miljoen abonnees op een account zijn. Een aantal jaar geleden werd deze button nog als heel bijzonder beschouwd. Echter is dit vandaag de dag niet per se meer het geval aangezien er met een toename aan gebruikers op youtube ook meer youtubers met dit aantal abonnees zijn. De button is echter ook niet van echt goud gemaakt, het is gemaakt van verguld messing.
 • De diamanten Play-button: er zijn veel minder kanalen met deze play-button. Voor deze button is een abonnee aantal van 10 miljoen nodig. Het is dan ook een grote prestatie wanneer deze button gehaald wordt!

Wanneer krijg je de Youtube Play-button niet?

Wanneer je het juiste aantal abonnees behaald hebt, betekent het helaas nog niet dat je automatisch de play-button krijg. Youtube inspecteert het account eerst om te kijken of het aan de criteria voldoet.

Dit zijn de criteria:

 • Het account mag de community richtlijnen van Youtube niet schenden;
 • Het account mag geen waarschuwingen bevatten over inbreuk op het auteursrecht;
 • Het account moet een goede reputatie hebben;
 • Het account moet voldoen aan de servicewaarden van Youtube;
 • Het account moet originele inhoud hebben.

Zelfs als deze regels worden opgevolgd, kan Youtube de play-button weigeren te geven.
Wanneer de play-button wel aan het account wordt gegeven duurt het ongeveer 3 weken voordat de play-button binnen is!